Гудачки квартет београдске филхармоније

Гудачки квартет Београдске филхармоније чине: Јелена Драгнић – прва виолина, Владан Лончар – друга виолина, Борис Брезовац – виола и Александар Латковић – виолончело. Састав је основан у оквиру оркестра 2011. године.

У своје најскорије успехе квартет убраја концерте на фестивалима Сребрна Лира у Ст. Петербургу (Русија),  Музички дани на Одри (Пољска/Њемачка), Абу Даби Класикс (Ујединјени Арапски Емирати), на отварању концертне сезоне Камерна музика у пустињи у оази Лива, такође у Уједињеним Арапским Емиратима, потом два гостовања у Кини, у концертној сали у Тјанџину, концерт у Културном центру Србије у Паризу и концерт у Културном центру у Измиру у Турској.

Током 2017. године квартет се представио и на Љубљана фестивалу. Недавно је и у Црној Гори премијерно извео „Путовање по Италији“, Ђованија Солиме, са челисткињом Мајом Богдановић и глумцем Владимиром Алексићем. Квартет је у претходном периоду наступио на Мокрањчевим данима у Неготину, на Фестивалу Еспресиво на Цетињу, Сарајевским вечерима музике, у Модерној галерији у Подгорици, затим отворио Сомборске музичке свечаности и Фестивал Филипови дани у Нишу и обележио Дан града Бања Луке, концертом у Народном позоришту Републике Српске. Осим ових наступа, концерт квартета у београдском „Студију 6“ уживо је преносио РТС 3.

Током сезоне 2015/16. чланови Квартета били су ментори младим полазницима Зимске радионице гудачког квартета у Подгорици и Летњег кампа за камерну музику на Ивановим коритима на Ловћену.

У јуну 2015. објављен је први компакт диск Квартета са делима Бетовена и Брамса, у издању Београдске филхармоније и уз учешће кларинетисте Огњена Поповића.

У сезони 2013/14. Квартет је са својим гостима извео пет програма камерне музике у сали Београдске филхармоније, у оквиру свог циклуса названог Quartet+1. Осим композиција за гудачки квартет, овај циклус обухватио је и квинтете са две виоле, са кларинетом, клавиром и гласом.

Квартет је у сезони 2012/13. остварио запажено извођење “Концерта за гудачки квартет и оркестар” Ервина Шулхофа на великој сцени Коларца, уз пратњу Београдске филхармоније и тадашњег шефа-диригента Мухаја Танга.

Остали наступи Квартета у Србији и региону у претходном периоду обухватили су отварање Класик Феста у Панчеву, обележавање Дана Европе у организацији Канцеларије ЕУ у Србији, наступ у оквиру Конференције Креативна Европа у Културном центру Град, концерте у Грачаници, Крагујевцу, Инђији, Мостару и Требињу, као и наступе у Горњем Милановцу, Суботици, Вршцу и селу Станишор на Косову и Метохији, у оквиру хуманитарних и друштвено одговорних пројеката Београдске филхармоније.

Квартет се усавршавао код проф. Волфганга Редика (Vienna Piano Trio) и проф. Вилиама Колемана (Kuss Quartet).

Сарађивао је са страним и домаћим уметницима као што су Јорг Винклер, Клауди Аримани, Дарко Брлек, Маја Богдановић, Огњен Поповић, Вељко Кленковски, Бранко Кабадајић, Јелена Драшкоци, Светлана Јовановић…