Четири питања за гудачки квартет

Studio 6 - Gudački kvartet Beogradske filharmonije

Studio 6 – Gudački kvartet Beogradske filharmonije

Добродошли у свет Гудачког квартета Београдске филхармоније! У сусрет петој годишњици од оснивања, овај врсни ансамбл ће током наредна два месеца имати неколико значајних концерата, које ће заокружити наступом у сали Филхармоније 24. маја, којим ће обележити јубилеј.

Први је на реду концерт на отварању СОМУС-а, 3. априла у 20 часова у сомборском Народном позоришту, а затим следе концерти у Турској 11. и 12. априла и 22. априла у Бањалуци.

У паузама напорних проба и припреме  захтевних програма, завирили смо на кратко у њихов свет, са четири питања за Гудачки квартет.  Ево шта смо сазнали:

1. За квартет је ово година путовања. Како таква динамика утиче на развој ваше четворке?

Развијамо се у свим правцима, на све четири стране света, на пет континената и шест језика, у три нотна кључа… углавном јавно, а каткад и тајно…

2. Упоредите музички доживљај у интимном окружењу камерног састава, са другом дисциплином – свирањем у већем друштву са колегама из оркестра?

Таман посла! Интимне догађаје не препричавамо, а камоли да их поредимо! Али, кад већ питате, у односу на све остало су неупоредиви.

3. “Најсавршенији израз човековог понашања је гудачки квартет”, рекао је Џефри Тејт. За колико сте ви богатији због овог искуства?

Веома смо оБогаћени, мада још увек недовољно богати, Бога никад довољно.

4. Пре пола деценије настао је Гудачки квартет БГФ. Како ћете обележити овај јубилеј?

Одсвираћемо добар целовечерњи концерт, 24. маја у Београдској филхармонији, окружени добром публиком, пријатељима, добрим вином, а потом и добром клопом и добром тамбурицом и, и, и… на све добре начине у тај мајски дан… и ситни ноћни сат!